Aquesta web utilitza cookies pròpies i analítiques. Si segueixes navegant, estàs acceptant l'ús que fem d'aquestes. Pots canviar la configuració en qualsevol moment.

Aceptar Més informació

Xerrada sobre violència de gènere a l’Institut Ramon Berenguer IV

Xerrada sobre violència de gènere a l’Institut Ramon Berenguer IV
2Desembre, 2021
Xerrada sobre violència de gènere a l’Institut Ramon Berenguer IV
Autor : Admin Ramon Berenguer IV

El passat dimecres 24 de novembre, Noelia Belmonte, coordinadora del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones), ens va explicar diferents tipus de violència, en aquest cas cap a les dones. Ens va fer veure els petits detalls violents que sovint ocorren dins la nostra societat i no ens n’adonem.

Primerament, vam intentar descriure entre tots què és la violència i vam concloure que els tipus més destacats són: la física i psicològica. No obstant això, Noelia ens va aclarir que tot i que aquesta mena de violència és la més comuna, n’existeixen moltes més.

Seguidament, va començar la seva presentació. Es va mostrar pacient i va explicar-nos cada un dels tipus de violència, de manera clara i entenedora, fent així que tota la classe ens mostréssim interessats a l’instant.

A mesura que ens anava il·lustrant, se’ns acumulaven els dubtes, malgrat això ens va saber clarificar cada un d’ells. Es mostrava molt receptiva a la nostra col·laboració, i aquest fet només va ajudar a fer l’hora més amena.

Va nomenar alguns exemples de violència i molts de nosaltres vam quedar sorpresos al veure que moltes d’aquestes tenen pes en el nostre dia a dia sense ser conscients.

A continuació exposem els diferents tipus de violència:

Vicària: Es troba quan un home divorciat vol fer mal a la seva exdona utilitzant els fills que tenen en comú.

Física: La més visible i reconeguda com a violència de gènere, es considera violència física tot aquell acte en què s'infligeix ​​un dany físic a la víctima a través de l'agressió directa. Aquest dany pot ser temporal o permanent.

Psicològica: Aquest tipus de violència es caracteritza perquè, si bé en l’àmbit físic pot no haver-hi una agressió, la víctima es veu humiliada, menyspreada i atacada psicològicament.

Digital: Aquella agressió que es pateix a través de mitjans digitals o telemàtics.

De segon ordre: Basada a influenciar qualsevol mena de maltractament cap a una persona que defensa i ajuda a una persona víctima de  la violència de gènere.

Sexual: Si bé d'alguna manera es podria considerar dins de la violència física, la violència sexual es refereix concretament a aquell tipus de situacions en què una persona és forçada o coaccionada per dur a terme activitats d'índole sexual en contra de la seva voluntat, o bé en què la sexualitat és limitada o imposada per una altra persona.

Per acabar, Noelia va finalitzar la seva presentació amb una qüestió relacionada amb el llibre de lectura de Llengua i literatura catalana: Paraules emmetzinades, un llibre que tracta del delicat tema dels abusos cap a una adolescent per part del seu pare. Va proposar a la classe que compartíssim tot allò que ens havia sorprès o que ens havia provocat un mal sabor de boca.

En definitiva, hi ha molts detalls que passen desapercebuts, no obstant això hem de tenir cura de no permetre que ens afecten de cap manera i a la inversa. Aquesta presentació ens ha agradat molt, hem après moltes coses noves que tots hauríem de saber i realment recomanem aquesta xerrada als cursos vinents.

En cas de saber que algú pateix agressions de qualsevol tipus, o pròpies, s’agrairia la denúncia inmediata de la policia. Fins i tot per prevenir-les pots anar al SIAD i ser aconsellada.

Agraïm molt a Noelia i als seus companys i companyes per l’ajuda que presten a les dones víctimes de violència de gènere. 

 

Míriam Sanz i Dina Karkach, 4t d’ESO B

Tornar a notícies
No ho dubtis sol·licita informació

Contacta amb nosaltres i et resoldrem qualsevol dubte que tinguis.