L’alumnat de 1r de batx. d’arts i de l’optativa de Visual i Plàstica de 4t, col·laboren en el projecte de creació comunitària del programa L’Aula al Pati “Sediments” del centre d'art de les Terres de l'Ebre, Lo Pati.
Sediments és una proposta artística que pren forma d’instal·lació col·laborativa. El seu propòsit és reflexionar i fer visible la necessitat de repensar la intervenció humana per a recuperar l'equilibri entre el riu i el mar.
Aquest equilibri s’ha vist afectat contínuament, però cal destacar els últims temporals, el Glòria i el Filomena, que van tenir un especial impacte en aquesta zona a conseqüència de la fragilitat d'un entorn ja precaritzat i desatés. Tot això té una gran repercussió emocional entre la ciutadania del territori, que veu com les previsions més pessimistes sobre el futur del Delta es fan realitat.
L’activitat s'inicia parlant sobre els sediments que arriben al Delta i culmina en la realització d'un bol d'argila. I per què un bol d'argila? Perquè és un recipient senzill que ens permet contenir líquids i el material, l’argila, ens connecta als sediments que no arriben. S’estableix així un diàleg entre contenidor i contingut, entre terra i aigua.
La segona part del projecte es tracta d’una instal·lació a la plaça d'art Lo Pati amb tots els bols realitzats entre els diferents col·laboradors. Els bols es disposaran sobre el terra, on la suma de les participacions individuals acabaran emplenant la silueta del Delta per representar així la força del col·lectiu que el Delta de l'Ebre necessita per sobreviure, igual que l’aigua i els sediments.
La presentació de la instal·lació serà dijous 10 de juny a la plaça del centre d'art Lo Pati amb més de 3055 participants de 26 centres educatius del territori i romandrà fins divendres 18 de juny.
#sediments #laulaalpati #lopati #deltadelebre
“Per a prendre consciència d'una problemàtica no n'hi ha prou amb el coneixement, ho necessitem sentir i l'art és capaç de fer-nos sentir.”
José María Parreño